Глобяват 158 къщи за гости, ще връщат над 43 млн. лв.

Останалите 95 проекта са с частична санкция - 3,3 млн. лв.
Обновена: 15 ное 2019 22:01 | 15 ное 2019 22:00, Анисия Иванова
26
Глобяват 158 къщи за гости, ще връщат над 43 млн. лв.
Архив: Булфото

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане във връзка с проверка на къщи за гости, съобщиха от фонда.

До момента са обработени 276 от общо 288 проекта, получили финансиране за изграждане по ПРСР 2007-2013 г.
Открити засега са 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв.

Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.

Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Санкциите, които ДФЗ - Разплащателна агенция налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на фонда. Съгласно правилата се определя и размерът, подлежащ на възстановяване на част или цялата получена безвъзмездна финансова помощ - в съответствие със степента, тежестта и продължителността на установените нарушения.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ - РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

От ДФЗ припомнят, че по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният период на мониторинг не беше изтекъл.

Екипите на ДФЗ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСпоред мен са 100, *** тия 23 ги слагат за цвят :) да не се окаже сичко у киреча!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички къщи за гости от европари на публична продан.Всичко останало е замитане на корупцията под килима.Тази жена /с турското име-не го помня/от фонд "Земеделие" която раздаваше от тези пари на свои хора ДПС я поратиха евродепутат в Брюксел да я скрият.Какво нахалство.Да я отзоват да бъде съдена за корупция.
20
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
До Вирус,Да им съблекат кирливото бельо на тези крадливи ***.
19
0
 
5
 
! Отговори
- преди 4 години
А професионална отговорност за крадливото прилагане на наредбата??? А отговорност зо липсата на ефективен КОНТРОЛ??? А политическа ОТГОВОРНОСТ за краденето на европейски средства??? Кой ще носи отговорност -или пак оФчия народ ще си плаща!?!?!?
18
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Наложена и събрана санкция са много различни неща... както глобите на КАТ - наложени за 10 млн събрани 1млн хаха
17
0
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Ако рушветаджиите - от чиновник до министър върнат изкрънканото от ентусиастите на тема селски туризъм, ще има пари за още 300 нови къщи за гости
16
2
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Как ми се иска да ми бяха дали 250 000 лева за къща за гости,а пък след това нека ме глобят 10 000.Ама как са ги раздавали тези пари,в публичното пространство не се промъкна никакво инфо,докато не се установиха кражбите.Прави впечатление,че 90% от къщите за гости са свързани със служители от министерство на земеделиено ,от ниво средно и нагоре на служителите.Само как държавата им построи безплатно китни вилички
15
0
 
6
 
! Отговори
Fate преди 4 години
Европодкупи . Пари за мафията за да поддържа режима
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От обработени 276 има производства по 253...?? 95 процента са лъгали така ли?
13
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Личен опит: Германия, Австрия, Испания и Англия. Има ги......
12
3
 
6
 
! Отговори
от СиднейАвстраляя преди 4 години
Къде в развития свят мога да видя къща за гости? Бихте ли пи показали това чудо? Аз до колкото съм чувал ако реша да стана гостенин в някоя къща рискувам да ме застрелят. Закривай тия измислени еврофондове, по изкривена пазарна икономика и от комунизма даже
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а за измама какво е наказанието за бай *** великия връзкарски партиен бизнесмен, който присвоява парите на европейците ?
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБав гарван на ГЕРБав гарван око не вади !Това са приказки за наивници ...Нищо няма да върнат, защото това не са случайни хора, а НАШИ ХОРА. Сиреч хора на управляващата хунта ГЕРБ.От 25 години се занимавам с РЕАЛНА туристическа дейност и досега 1 стотинка от държавата не съм получил, а съм внесъл хиляди левове данъци.А, през последните 10 години само проверки, глоби, актове и репресии, които Бойко Борисов се прави, че не знае, че съществуват.Ако бях от ГЕРБ щеше да е друго ...
9
4
 
10
 
! Отговори
AcOrP преди 4 години
До Вила ВилекулаКво нема да върнат държавно вземане.. не плащат принудително изпълнение... И ще ти пуснат на публична продан не само къщата за гости а и всичките ти други активи... Ама това е начина да се спре тази практика... Като бъркаш в кацата с меда не само меда дето си откраднал да ти вземат а и този дето си е бил твой и преди да бръкнеш.
8
0
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Майкооооуу! Те повече от половината проекти миришат. Как да ни е добре държавата, като се краде толкова?!
7
1
 
19
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Чакат да минат 5 години, за да не пипнат своите и се активизират да ловят престъпници. О, неразумни юроде, защо се мажеш с вазелин на всеки 4 години с клишето "ми няма за кого да гласувам" Ми няма та, ти търси ли? Който търси, намира!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% ще осъдят БГ за клевета!Аз и ти ще плащаме!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха от тук ще вземат парите за увеличение на пенсии и заплати. Всичко са измислили мафиотите
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как ще вземат пари от хора, които нямат. Нима детегледачката ще извади над 300 хиляди и ще ги плати? Направо да обявяват публичната продан. Оня от Сандански, целият му род в женски пол са споменати, а в някои области и мъжете
3
0
 
12
 
! Отговори
Дидич преди 4 години
"От ДФЗ припомнят, че по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният период на мониторинг не беше изтекъл." Е, все още помним защо се извършиха проверките. Във всеки случай инициативата не беше на въпросния министър.